Om oss

Solgläntans förskola är ett föräldrakooperativ som startades i den solgula 1,5 plans villa i Heberg en augustidag 1988. Det föddes ur visionen att skapa en lugn och trygg miljö med små barngrupper och hög personaltäthet, och det är så vi jobbar än idag. 

Vår förskola har många utrymmen för lek och skapande. Det möjliggör lek i mindre grupper och en låg ljudnivå. Hos oss har barnen alltid möjlighet att söka upp en lugn plats för återhämtning. Vi tror på vikten av rörelse och utevistelse i olika naturtyper där barnen får utmana sig i kroppskontroll och motorik. Vi utforskar vår närmiljö till fots och med hjälp av vår lådcykel som kan ta oss längre från förskolan. Naturen är en fantastisk lärmiljö.  

Vi skapar också lite extra festliga stunder i vardagen. I samband med förskolansdag som infaller på våren har vi karnevalvecka som avslutas med att vi går runt i bostadsområdet och firar med glädje, musik och visselpipor. Varje år ordnar vi också vårt uppskattade Troll-lopp då vi träffar på några av de tokiga trollen som håller till i Hebergs skogar. 

Pedagogik

Vi på Solgläntan har förmånen att arbeta för att lägga grunden för ett livslångt lärande där vi stöttar barnen till att omfamna världen med öppenhet och respekt. Här erbjuds en god pedagogisk verksamhet, där omsorg, utbildning och undervisning bildar en helhet. Vi tror på individens kunskaper och erfarenhet och vi inspirerar barnen att utforska omvärlden genom att erbjuda en variation i olika lärmiljöer, så väl i vår närmiljö som i vår innemiljö. Vi arbetar projektinriktat under några av veckans dagar, då vi delas in i tre olika grupper. Larverna 1-3 år, Pupporna 3-4 år och Fjärilarna 5-6 år. De övriga dagarna består av gemensamma aktiviteter där vi lägger fokus på att utforska naturen och fysiska aktiviteter. 

Mat

Maten är något vi prioriterar på Solgläntan och vårt kök ligger centralt i lokalen. Vår egen kokerska Malin lagar mat varje dag på lokalproducerade råvaror i den mån det är möjligt. Vi serverar bara svenskt kött och har en varierad meny med många vegetariska rätter. När Malin bakar sina goda frallor, mörkt hälsobröd, focaccia eller råg- och grötbullar doftar det underbart i hela huset. 

Barnen serveras frukost kl 07.30, frukt på förmiddagen, lunch kl 11:30 och mellis ca kl 14:15. Barnen äter tillsammans i blandade åldrar och vi ser måltiden som en viktig stund där vi äter i lugn och ro. 

Verksamhet

Från höstterminen då barnet fyllt 3 år går barnet i så kallad allmän förskola. Denna bedrivs 15 timmar i veckan och följer skolans terminplanering, dvs när det är lov är barnet ledigt från förskolan. Den allmänna förskolan är avgiftsfri. För vistelse över 15 timmar per vecka och under lovdagar tas en avgift ut enligt maxtaxa. Vistelsetid för barn till föräldralediga samt arbetslösa är 15 timmar per vecka.

Förskolan håller stängt tre veckor på sommaren (v 29, 30 & 31). Vissa klämdagar mellan jul och nyår kan också verksamheten hållas stängd. Detta bestäms i en dialog mellan styrelsen, föräldrar och personal.

Inskolning

Att skola in sitt barn hos oss ska vara på barnets villkor. Det ska kännas tryggt och lugnt för både barnet och föräldrarna. Vi är alla olika och behöver olika mycket tid på oss för att det ska kännas bra att träffa nya kompisar och vuxna. Det är därför svårt att alltid tidsbestämma en inskolning men vi utgår från att det tar cirka 2 veckor. Vi pedagoger vill att kvaliten på varje enskild inskolning ska vara ett samspel mellan oss, barnet och föräldrarna som grundar sig på trygghet och tillit.

Så här säger föräldrarna

På Solgläntan upplever vi verkligen att pedagogerna har tid för varenda barn, och även för oss föräldrar när vi lämnar och hämtar. 

Malin & Ola

När vi besökte Solgläntan kände vi oss omedelbart välkomna av både personalen och barnen. Barnen var väl förberedda på vårt besök och visade nyfikenhet och trygghet. Vi hoppades på att denna nyfikenhet och värmen barnen uttryckte berodde på just förskolan, personalen och förhållningsättet på Solgläntan. Och visst var det så, magkänslan stämde. 
Sanda & Hannes

Vi sätter stort värde på Solgläntans fantastiska personal och det är skönt att förskolan är i en hemmamiljö. I och med förskolans utformning sitter inte hela barngruppen tillsammans och äter utan är lite avskärmade vid olika bord vilket bidrar till större matro. De återkommande skogsutflykterna är dessutom ett uppskattat inslag och när det vankas nybakat bröd möts man av doften redan i entrédörren -det kan göra vem som helst hungrig. 
Josefin & Marcus

Vår dotter känner sig trygg på Solgläntan, vilket lägger en viktig grund för hennes lärande och utveckling. Vi gillar verkligen pedagogernas engagemang, den goda maten som serveras och att vi ges möjlighet att få en inblick i verksamheten. 
Caroline & Palle