Om oss

Solgläntans Föräldrarkooperativ har funnits sedan den 15 augusti 1988. Förskolan är belägen i ett bostadsområde i Heberg i en 1,5 plans villa. Under våren 2018 renoverades Solgläntan. Bland annat har nya golv lagts in, alla rum har målats om och fönster och dörrar har bytts ut. Barn, föräldrar och personal är alla glada och nöjda över resultatet.  

Pedagogik

Vi på Solgläntan har förmånen att arbeta för att lägga grunden för ett livslångt lärande hos varje barn. Vår verksamhet ska vara trygg och lärorik för alla barn som är hos oss.  Här erbjuds en god pedagogisk verksamhet, där omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Vi vill inspirera barnen att utforska omvärlden. Barnen på Solgläntan är integrerad i åldrarna 1-5 år under dagarna. Vid vissa samlingar och aktiviteter delar vi in barnen i olika grupper för att tillgodose varje barns behov beroende på ålder, intressen och förmågor. Vi arbetar varje vecka med naturen och miljön, matematik och språk, hälsa och rörelse samt sång och musik.  


Mat

Maten är något vi prioriterar på Solgläntan. Vår egen kokerska Malin lagar mat varje dag på lokalproducerade råvaror i den mån det är möjligt. Vi serverar bara svenskt kött och har en varierad meny med många vegetariska rätter.  Malin bakar allt från frallor, mörkt hälsobröd och focaccia till råg- och grötbullar.

Barnen serveras frukost kl 07.30, frukt på förmiddagen, lunch kl 11:30 och mellis ca kl 14:15. Barnen äter tillsammans i blandade åldrar och vi ser måltiden som en viktig stund där vi äter i lugn och ro. Föräldrar som ska hämta eller lämna barn gör det före eller efter måltiderna.


Verksamhet

Från höstterminen då barnet fyllt 3 år går barnet i så kallad allmän förskola. Denna bedrivs 15 timmar i veckan och följer skolans terminplanering, dvs när det är lov är barnet ledigt från förskolan. Den allmänna förskolan är avgiftsfri. För vistelse över 15 timmar per vecka och under lovdagar tas en avgift ut enligt maxtaxa. Vistelsetid för barn till föräldralediga samt arbetslösa är 15 timmar per vecka.

Förskolan håller stängt tre veckor på sommaren (v 29, 30 & 31). Vissa klämdagar mellan jul och nyår kan också verksamheten hållas stängd. Detta bestäms i en dialog mellan styrelsen, föräldrar och personal.


Inskolning 

Att skola in sitt barn hos oss ska vara på barnets villkor. Det ska kännas tryggt och lugnt för både barnet och föräldrarna. Vi är alla olika och behöver olika mycket tid på oss för att det ska kännas bra att träffa nya kompisar och vuxna. Det är därför svårt att alltid tidsbestämma en inskolning men vi utgår från att det tar cirka 2 veckor. Vi pedagoger vill att kvaliten på varje enskild inskolning ska vara ett samspel mellan oss, barnet och föräldrarna som grundar sig på trygghet och tillit.

Såhär säger föräldrarna

På Solgläntan upplever vi verkligen att pedagogerna har tid för varenda barn, och även för oss föräldrar när vi lämnar och hämtar. 

Malin & Ola

När vi besökte Solgläntan kände vi oss omedelbart välkomna av både personalen och barnen. Barnen var väl förberedda på vårt besök och visade nyfikenhet och trygghet. Vi hoppades på att denna nyfikenhet och värmen barnen uttryckte berodde på just förskolan, personalen och förhållningsättet på Solgläntan. Och visst var det så, magkänslan stämde. 
Sanda & Hannes

Vi sätter stort värde på Solgläntans fantastiska personal och det är skönt att förskolan är i en hemmamiljö. I och med förskolans utformning sitter inte hela barngruppen tillsammans och äter utan är lite avskärmade vid olika bord vilket bidrar till större matro. De återkommande skogsutflykterna är dessutom ett uppskattat inslag och när det vankas nybakat bröd möts man av doften redan i entrédörren -det kan göra vem som helst hungrig. 
Josefin & Marcus

Vår dotter känner sig trygg på Solgläntan, vilket lägger en viktig grund för hennes lärande och utveckling. Vi gillar verkligen pedagogernas engagemang, den goda maten som serveras och att vi ges möjlighet att få en inblick i verksamheten. 
Caroline & Palle